Jobba Tölgy

Kedves Látogató!

Ön a volt Török major helyi védelem alatt álló Jobba tölgye előtt áll. Kérem, olvassa végig rövid tájékoztató táblánkat és nézze meg közelebbről a megye hét csodájának egyikét…
Hogyan lett csoda a jobaházi Jobba tölgy 2008-ban a Vasárnapi Kisalföld meghirdetett egy játékot a Megye 7 Természeti Csodája néven. A játék során a több, mint 50 jelölt közül az olvasok és az öttagú zsűri közösen kiválasztotta a megye hét természeti csodáját. A jelölések és később a kiválasztott hét természeti csoda egyike volt a jobaházi Jobba tölgy is.

Honnan kapta a fa a nevet

A fa elnevezésekor a település kezdetéig kellett visszanyúlni:
„A helybeliek szerint Jobbaháza egyik alapítójától kapta nevet, akit Jobba néven emlegetnek. A monda szerint kunyhóba lakott. Idővel házat épített es amikor elkészült, örömében felkiáltott: Jobba háza” Ettől kezdve lett e településnek a neve Jobba háza, vagyis Jobaháza. A fa e kedves hiedelemnek emléket állítva kapta a Jobba tölgy nevet.

Egy kis történet a tölgy múltjából

„Történt, hogy az orosz katonák nyulakat fogtak be a mezőről, s a szerencsétlen gyereket bízták meg az állatok őrzésével. Csakhogy ameddig a két katona elment, újabb oroszok tűntek fel, s elvitték a nyulakat. Mikor a két orosz visszatért, irtózatos haragra gerjedtek, s fejbe akartak lőni szegény fiút a fánál. Végül, egy olyan jobaházi öregnek köszönhette az életét, aki megjárta az első világháború poklát, s tudott oroszul. Igy menekült meg a tizenéves gyerek, miközben tán a fa szép látványa is megenyhítette az oroszokat.”

Jobba tölgy képekben

A helyi védelem dióhéjban

 
A helyi védelem esetében a település önkormányzata az a hatóság mely hivatott a területek védetté nyilvánítását elrendelni. A helyi védelem minden esetben kiegészíti az országosat. A védelemmel, olyan területeket, egyedi objektumokat védhetünk meg, melyek nem országosan védettek, de helyi szinten képviselik a természeti értékeket.
Jobaháza Önkormányzata